Stranden van Montenegro

Onder westerse toeristen is Montenegro nog niet heel bekend, maar daar gaat ongetwijfeld verandering in komen. Wie voor een strandvakantie naar dit landje op de Balkan komt kan bijna niet teleurgesteld thuiskomen. Het aanbod van baaien en stranden is zeer divers en te groot voor een compleet overzicht. Vandaar: een kennismaking.

Het oude stadje Kotor aan de gelijknamige baai – tevens een fjord – is een prima standplaats. In twintig autominuten steek je over naar de Adriatische kust. Op het brede en drukke strand van Plavi Horizonti spelen kinderen vredig in het zand. Ook met de stenen in het ondiepe water kunnen ze naar hartenlust hun gang gaan, want de komvormige baai heeft weinig golfslag. Het terras onder de pijnbomen biedt weldadige schaduw. De menukaart laat nog wat te raden over; het is Montenegrijns wat de klok slaat. De prijzen zijn in euro, dus niet raadselachtig – vriendelijk des te meer.

IMG_9291
Plavi Horizonti, met schaduw van een cipres

Zo’n 25 kilometer naar het zuiden begint bij Ploce Beach de Budva Rivièra. Lokale vader Andrej raadt het aan: “Als je écht een mooi strand wilt, moet je naar Ploce gaan. Daar ga ik altijd heen met mijn kinderen.” Hier geen zand, maar betonnen platen met trappetjes naar de zee, enkele kiezelstrandjes, drie zoutwaterzwembaden en wat beachbars. Het ligt aan open zee waardoor het veel waait. En het is ontegenzeglijk populair.

Families met kinderen voelen zich thuis en halen een visje bij het barbecuerestaurant

Vlakbij Ploce ligt Trsteno, een beschutte baai met een smal zandstrand. Het melkachtig lichtblauwe water blijkt lekker warm en de inham zorgt voor een rustige zee. Families met kinderen voelen zich hier thuis en halen een visje bij het barbecuerestaurant.

IMG_7851
Trsteno Beach

Badplaats Budva volgt al snel. Buiten de ommuurde oude stad bestaat de plaats voornamelijk uit hotelblokken, casino’s en overbevolkte kiezelstrandjes. Mogren Beach, via een wandelpad te bereiken, heeft meer ruimte en pijnbomen. Maar ook hier deel je de kiezels met vele anderen.

Nu komt langzaamaan het pronkstuk van de Rivièra in beeld: Sveti Stefan. Dit eilandje ligt op een kwartier rijden ten zuiden van Budva. Een dam verbindt het met het vasteland. Het voormalig vissersdorp is een luxe resort, al zou je dat van buitenaf niet zeggen. De huisjes met rode dakpannetjes doen authentiek 15e-eeuws aan.

Dat Sveti Stefan een luxe badplaats is blijkt onder meer uit de kledingstijl van de badgasten en de prijzen: minimaal €15 voor ligbedjes en een parasol, tot €30 op de eerste rij – weliswaar inclusief douches en kleedhokjes. Het heldere, warme water wordt snel diep en de ronde kiezels zijn leuk (kinder)speelgoed. Voor de inwendige mens is er een hippe grillbar.

De baai van Kotor zelf tenslotte; een avontuur op zich. Al zijn hier geen stranden, zwemmen en zonnen kan wel degelijk. Her en der vormen stenen kades haventjes – soms voor maar twee bootjes – waarop mensen liggen te zonnen. Waar het enigszins kan springen ze het water in. De vele restaurantjes langs het water bestaan uit niet meer dan een open keuken en wat gammele tafels en stoelen, met een dak waarop druivenranken welig tieren. Men maakt effectief gebruik van elke vierkante centimeter.

De omgeving van Kotor biedt op een klein oppervlak een overvloed aan keus. De westerse strandtoerist die het leuk vindt om eens iets anders te beleven komt hier goed aan zijn trekken. In onze zomervakantie van 2016 hebben we in een aantal dagen al deze stranden bezocht, wat ons zeer goed beviel. En er zijn nog zoveel meer mooie baaien om te ontdekken. Minstens zoveel redenen zijn er om nog eens terug te keren naar dit land.

Wij waren hier in juni / juli 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s