Winter in Noord-Karelië

Half januari van dit jaar was ik een paar dagen in Noord-Karelië, in het zuidoosten van Finland. Na een overnachting in Helsinki vloog ik de dag erop naar Kuopio. Het werd een bijzondere reis, niet in het minst omdat ik die in mijn eentje maakte. Hoe was het daar zo van gekomen?

In april 2016 woon ik, nog als zelfstandig reisadviseur, een workshop over Finland bij. Op uitnodiging van de eigenaressen van verschillende guesthouses in de regio Noord-Karelië mag ik daar twee dagen en drie nachten doorbrengen, elke nacht in een ander guesthouse. Ze werken met elkaar samen en liggen in het gebied rond de plaatsen Nurmes en Valtimo.

Vier guesthouses

Dit gebied ligt aan de noordkant van het Finse merengebied en dichtbij de Russische grens. Het is toeristisch gezien interessant, maar wordt nog niet zo druk bezocht. Hier ligt een kans voor mensen die, om welke reden dan ook, niet voor Fins Lapland kiezen. Alles wat in het hoge noorden kan, kan ook hier, maar dan zonder de hordes toeristen. Het Noorderlicht zien, sledetochten met rendieren en husky’s, langlaufen, skiën en sneeuwschoenexcursies, met een onvervalste Finse sauna om de dag mee af te sluiten. Dat alles met comfortabele overnachtingen in de knusse guesthouses van Anni (Puukarin Pysäkki), Henna (Laitalan Lomat), Riitva (Männikolän Pirtti) en Minna (Pihlajapuu). De gastvrije ontvangst en heerlijke maaltijden maken dat je je thuis voelt en je weer helemaal op kan laden na een intensieve dag buiten. De guesthouses zijn gemaakt van boomstammen, met een voornamelijk houten inrichting en – niet onbelangrijk – heerlijke bedden. Uiteraard ontbreekt in geen enkel huis de sauna.

Na de sauna koel ik af op de veranda bij een temperatuur van -5 graden, terwijl de sneeuw begint te vallen

Rendieren en sneeuwschoenen

Twee dagen breng ik door in dit gebied. Op de ene dag neemt Henna me mee om te langlaufen en sneeuwschoenwandelen. Het weidse witte landschap en de overweldigende stilte in combinatie met wat beweging doen me goed. De ontmoeting met de rendieren van Henna en de sauna aan het eind van deze dag zorgen ervoor dat ik op één dag vier nieuwe ervaringen opdoe. Alle vier even mooi. Een sauna had ik wel eens meegemaakt, maar met -5 graden in het donker op de veranda afkoelen terwijl de sneeuw begint te vallen, dat is wel een nieuwigheidje voor mij… daarnaast leer ik deze dag ook nog het een en ander over Finse wintertradities.

De andere dag bezoek ik met Minna het unieke Koli National Park, op zo’n 80 kilometer rijden van Nurmes. Koli is een heuvel van ongeveer 300 meter hoog met – in de winter – dennenbossen zwaar beladen met sneeuw, waardoor het er sprookjesachtig uitziet. We maken er een magnifieke sneeuwschoenwandeling, maar husky- en paardrijtochten zijn ook mogelijk en er is een klein maar uitdagend skigebied. Vanaf de top kijk je – te midden van die besneeuwde bomen – ver uit over het Pielinenmeer, waarbij de verschillende tinten tussen wit en zwart ontelbaar zijn. Ik maakte daar de foto boven dit artikel: net een zwart-witfoto. Als weekend get-away is dit nationaal park ook heel geschikt; het Break Sokos Hotel met luxe spa staat bovenop de heuvel. Vanuit het uitstekende restaurant heb je uitzicht op de skipiste.

Meer informatie

Ik heb alle vier de guesthouses bezocht (en dus in drie ervan overnacht) en kennisgemaakt met de vier vrouwen die ze runnen. Zij organiseren in zowel winter- als zomerseizoen gezamenlijk de ‘Guesthouse to guesthouse tours’, ofwel ‘Majatalosta majataloon’ in het Fins. ’s Zomers verplaats je je fietsend en kanoënd, met grote kans op mooi weer, want dit deel van Finland heeft heel stabiel weer; 25 graden is geen uitzondering. In de winter doe je dat op ski’s (langlaufen). Deze tours duren een week, dus zijn ideaal als (deel van je) zomer- of wintervakantie. Het gebied is te bereiken met een korte vlucht van Helsinki naar Kuopio waarna een vooraf gereserveerde taxi je naar Nurmes brengt. Als je de tijd hebt en veel van het mooie Finse landschap wil zien, is de trein vanaf Helsinki naar Joensuu (4 uur) met een overstap naar Nurmes (2 uur) een goed alternatief.

Dit gebied en de dames van de guesthouses verdienen alle aandacht, dus neem een kijkje op de website of de Facebookpagina. Of vraag mij alles wat je wil weten. De guesthouses zijn ook los van elkaar te boeken.

I want to thank Anni, Annika, Henna, Riitva and Minna very much for their hospitality and for my great days in Northern Karelia. I would love to visit you again in summer some time with my family and I wish you all the best. Kiitos paljon!

De overnachtingen in de guesthouses en de activiteiten werden aangeboden door VisitKarelia. Ik verkondig alleen mijn eigen mening en ervaringen.

Gereisd: januari 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s