Finse wintertradities

Aan het besneeuwde meer grenst een berkenbos met daarin verscholen een babyblauw houten gebouwtje: een kleedhokje. Mijn gastvrouw Henna heeft de sleutel. Ze vraagt me of ik nog even in het meer wil badderen. “Ik zwem hier minstens een paar keer per week.” Dat is heel gebruikelijk voor de Finnen, zegt ze er nog bij. Ik bedank vriendelijk, hoewel ik na de langlauftocht die we net achter de rug hebben toch tamelijk verhit ben. In een nabijgelegen huisje van boomstammen stoken we een vuurtje waarin we de meegebrachte worsten geduldig opwarmen.

Henna vertelt: “Dit doen Finse families heel veel. Lekker opwarmen en worst eten nadat je buiten bezig bent geweest. Zelfs op skipistes vind je zulke huisjes en kan je je eigen vuur maken. De houtblokken zijn er speciaal geschikt voor, want het is minstens een jaar gedroogd voordat het in het huisje gelegd wordt.” Deze Finse traditie ligt mij beter. Ik geniet van de geur van brandend hout terwijl de sneeuwvlokken beginnen te vallen.

IMG_1530

Benieuwd naar mijn hele verblijf in Finland? Lees er alles over in Winter in Noord-Karelië.

Deze dag is mogelijk gemaakt door Henna Nevalainen van guesthouse Laitalan Lomat. Ik verkondig alleen mijn eigen mening en ervaringen.

Gereisd: januari 2017

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s