#03 | Van een kasteel via een vesting naar zee

Route: Eymouthiers – Rocamadour – Carcassonne – Marseillan-Plage (Frankrijk)

De laatste blog eindigde met een lekke band. Dinsdag 9 mei kunnen we terecht bij garage Courtin in Montbron, waar men constateert dat niet de band, maar de velg gaatjes heeft. Apart! Maar we zien het met eigen ogen, het is echt zo. Monsieur Courtin belt wat rond en heeft de volgende dag een nieuwe velg voor ons. Nog minstens een nachtje slapen op de camping dus.

Spelen en fietsen

Dat is op zich geen slechte plek om een tijdje te verblijven uiteraard. We proberen als eerste van het seizoen het peuterbad uit, dat een groot succes zou zijn ware het niet dat er een venijnige koude wind staat. De zon schijnt eindelijk wel uitbundig, dus daarmee zijn we al heel blij. Ondertussen hebben we buren gekregen; Nederlanders met een zoontje dat een jaar jonger is dan Jens, maar dan ook precies een jaar jonger. Olivier en Jens spelen erg leuk met elkaar – samen brengen ze heel wat tijd op de loopfietsen en de trampoline door en dat vinden alle ouders natuurlijk ook maar wat leuk. We wisselen onze plannen uit en zijn blij met elkaar als buren.

Onze fietstocht naar Montbron zal ik niet snel vergeten. Op maandag hebben we brood nodig en omdat het een feestdag is – 8 mei is de Franse Bevrijdingsdag – zijn alle winkels dicht, op één bakkertje na. Het is een afwisselende rit door bossen en een groen en glooiend landschap; iets te glooiend voor een zware fiets met weliswaar zeven versnellingen maar ook een kind van 18 kilo achterop. Bergop is een test voor mijn beenspieren terwijl Léon me helpt door te duwen en bergaf test ik mijn handspieren omdat ik onophoudelijk in de remmen moet knijpen. Maar we ontdekken wel een erg mooi bruggetje over de Tardoire en ik heb gelijk voor een week aan sport gedaan. Jens vindt het leuk zolang ik het leuk vind en gaat een beetje jammeren als ik wat lang aan het foeteren ben op de rotsige MTB tracks waar we overheen moeten. Een confrontatie met één van mijn zwakke puntjes…

We zijn weer mobiel

Woensdag 10 mei is het dan zover: de jongens van Garage Courtin zetten onze nieuwe velg erop en we kunnen weer op pad. Maar zo snel gaat dat allemaal niet. We komen iets eerder dan het afgesproken tijdstip van twee uur en krijgen te horen dat we pas om drie uur geholpen kunnen worden. Wat te doen? Op een kwartier rijden ligt het pronkstuk van de streek, het chateau van La Rochefoucauld. Dat stukje rijden lukt wel met een opgepompte band. Wat een mooie bonus is dat, een geweldig indrukwekkend kasteel. Groot en hoog, helemaal intact en het heeft plompe ronde torens op de hoeken met mooie puntdaken. Zoals het hoort met kastelen staat het op een heuvel, dus heb je een ver uitzicht over de vallei. Jens vindt het ook best mooi maar hij wordt vooral blij als hij stenen in water kan gooien. Hij vindt bij het kasteel een joekel van een steen die hij bij de parkeerplaats van de camper in de rivier gooit. Wat een mooie plons!

Ons besluit om direct na de montage van de nieuwe velg door te rijden naar Rocamadour is nog steeds haalbaar, dus rijden maar! We hebben veel regen onderweg maar de rit verloopt goed, en voor een nacht zetten we de camper neer op camping Padimadour, even buiten het dorp. De volgende dag willen we met het treintje – leuk voor Jens – naar Rocamadour rijden maar de regen komt weer met bakken uit de lucht dus dat feestje gaat niet door. Gelukkig kunnen we ook vanuit de camper goed naar de bijzondere bedevaartsplaats kijken, die wel tegen de rotswand aan geplakt lijkt te zijn.

Middeleeuwse vestingstad en zon, zee, strand

We rijden door naar Carcassonne. Wanneer we aankomen op camping La Cité, iets na drie uur in de middag, is het heerlijk warm weer. Vanaf de camping is het een kort stukje fietsen tot aan de voet van de citadel, dus we pakken gelijk de fietsen en gaan ‘m bekijken.

Carcassonne is een stad die bestaat uit twee delen: de bovenstad (de vestingstad) en de benedenstad. De rotsige uitloper van de bergen waar de vestingstad op ligt werd al bewoond in de 6e eeuw voor onze jaartelling en in de 13e eeuw werd hij voltooid tot een onneembare vesting met twee dikke muren. Vandaag de dag is hij nog in zeer goede staat en er komen dan ook drommen toeristen op af. Dan is het maar weer goed dat wij in het laagseizoen reizen, want nu is het nog gezellig druk. Al van ver zie je de citadel liggen; het is een prachtig gezicht met al die torens, 52 om precies te zijn. De toegang is gratis, behalve voor het kasteel dat binnen de muren ligt. We lopen de vesting binnen via de Porte d’Aude en zijn direct getuige van een schoolklas die verkleed en wel op overtuigende wijze, onder leiding van de leraar, een middeleeuwse aanval in scène zet: “Attaquéeee!” Aandoenlijk!

Lopend langs de stoere torens met puntdaken en de dikke muren met kantelen en schietgaten kijken we prachtig uit over de benedenstad en is het goed voor te stellen hoe onneembaar deze vesting was in de middeleeuwen. Jens vindt het leuk om door de schietgaten te kijken en trappetjes op en af te lopen. Hij heeft genoeg energie maar wil ook regelmatig getild worden – die korte beentjes leggen heel wat meters af. Binnen de stadsmuren is het een wirwar van straatjes en pleintjes, met veel groen en talrijke stijlvolle winkeltjes, restaurantjes, cafeetjes en zelfs hotels. We eten een lekker ijsje en nemen een kijkje in de basiliek die verrassend mooie gebrandschilderde ramen heeft. Carcassonne is een van de plekken die ik al lange tijd graag wil zien en ik vind het inderdaad prachtig. Geweldig dat we er op de fiets naartoe kunnen vanaf de camping, makkelijker kan niet.

Na het eten gaat Jens nog even spelen in de speeltuin, die binnen het zicht van onze camper ligt. We zien hem samen spelen met twee kleine meisjes. Dat gaat heel leuk en na een tijdje gaan wij eens poolshoogte nemen. De ouders zitten er ook en we maken een gezellig praatje. Het gezin blijkt Zuid-Afrikaans te zijn en in drie weken van de west- naar de zuidkust te fietsen. Dat is nog eens een sportieve vakantie.

De volgende dag rijden we op ons gemak naar de zuidkust. Even lekker wat dagen aan zee doorbrengen en spelen op het strand. Een kleine gemoedelijke camping zonder veel gedoe – daar houden we van – is hier niet zo gemakkelijk te vinden maar we zijn er aardig in geslaagd met camping La Plage bij Marseillan-Plage. Drie keer vallen lig je op het strand; Jens heeft zich daar al aardig uitgeleefd en Leon is in zee gedoken. Nu ik nog. Cap d’Agde met al zijn vertier ligt om de hoek en het weer is voorlopig uitstekend dus wij gaan ons hier de komende dagen prima vermaken. We zijn nu bijna twee weken onderweg en zitten al aardig in het ritme van een lange reis. Alles op het gemak, niks moet en alles mag!

Marseillan-Plage

12 comments

 1. Voor mij een feest van herkenning Anke. Wij kampeerden ooit op dezelfde camping als jullie nu. Niek was toen op een hellend weggedeelte zo lelijk op zijn gezicht gevallen dat hij de fopspeen niet meer kon gebruiken. Ik wees een lekker stukje vlees aan bij de slager die op de camping kwam en moest 30 gulden afrekenen, een rib uit mijn lijf! Je schrijft leuk!

  Like

  • Hoi tante, dank je wel voor je reactie en het compliment! Dat zijn inderdaad herinneringen die je niet snel vergeet, sjonge! Wat leuk dat er toen een slager kwam. Als je camping La Plage bedoelt, dan heeft Niek een opvolger in Jens… er is hier een hellend weggedeelte waar hij met zijn loopfiets naar beneden ging, hij hield de bocht niet en belandde in de struikjes. Heeft nu een mooie kras over zijn wenkbrauw lopen, maar verder niks!

   Like

 2. Oh, wat een mooi kasteel! En dat zwembad ziet er ook fijn uit.
  Fietsen met ‘zware’ kinderen achterop doe ik overigens ook nog steeds (ook al fietsen ze soms ook zelf). Met 2 zelfs, van 7 en (deze week) 10. Maar op heuvelachtig terrein moet ik er niet aan denken. In de duinen is het soms nu al bijna niet meer te doen.

  Like

  • Het was ook idd iets te gek die fietstocht. Vandaag naar Cap d’Agde gefietst, dat was super goed te doen, alles is vlak hier. Leuk dat je zelf ook nog soms met je kinderen achterop fietst!

   Like

 3. Wat een mooie route! Carcassonne wil ik ook heen, sinds ik het spel heel vaak heb gespeeld. Dat ritme van jullie klinkt heerlijk. Wij overnachten ook graag in de buurt van het strand: de kinderen kunnen dan de hele dag spelen, je hoeft niet speciaal daarvoor op pad te gaan.

  Like

  • Precies, dat je niet alles bij elkaar hoeft te zoeken en bepakt en bezakt naar het strand zwoegt, wat een luxe. En het spel ken ik nog niet, maar ik begin er nu nieuwsgierig naar te worden 😉

   Like

 4. Wat genieten zeg! Fijn dat de band gerepareerd is. Dat fietsen is zwaar hè, herkenbaar. Ik heb in Portugal een keer af moeten stappen. Kwam gewoon echt niet tegen de heuvel op.
  Klinkt ook als een heerlijke camping, kleinschalig vinden wij ook fijn. Al moet ik wel zeggen: in het laagseizoen is het op sommige campings zo rustig, dan maakt de grootte ook niets meer uit 😉

  Like

 5. 8 Mei bevrijdingsdag? Serieus? Weer wat geleerd! Ik dacht dat dit quatorze juillet was, haha… Wat een sprookjesachtig mooi kasteel zeg, super! En Carcassonne is natuurlijk ook heel gaaf. Ik was er al 2 keer en zou zo nog een keer gaan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s